HugMee Referenties

ijsland

Ziekenhuis IJselland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de HugMee. Maaike de Leeuw, werkzaam als lactatiekundige IBCLC en verpleegkundige O&G was de initiator van deze innovatie:
“Om het huid-op-huid contact bij sectio goed te laten verlopen hebben wij Anne Marie Louwerse gevraagd een doek te ontwikkelen waarin de baby’s warm en veilig bij moeder liggen. Na een intensieve ontwikkelingsperiode is de HugMee met veel succes ingevoerd in ons ziekenhuis. De baby’s blijven vaak nog uren na de sectio huid-op-huid bij moeder liggen. Dit heeft een gunstig effect op hun temperatuur, de borstvoeding en onrust. We hebben gezien dat de baby’s die al op de operatiekamer huid-op-huid bij moeder liggen, warmer zijn dan de baby’s die voorheen terug gingen naar de kraamafdeling en dus gescheiden werden van hun moeder. In de oude situatie (2014) had 52,4% van de baby’s geboren per sectio een temperatuur <36,7 °C. Met huid-op-huid in de Hugmee is dit teruggebracht naar 29,7% (2015). De borstvoeding verloopt beter. De voedingsreflexen worden beter gestimuleerd door het lange huid-op-huid contact. Moeders herkennen snel de voedingssignalen en leggen hun baby vaker aan. Dit heeft een gunstig effect op de melkproductie. Ook zien we dat de baby’s minder onrust vertonen. Moeders die al eerder een sectio hebben gehad gaven aan dat deze baby veel minder huilde dan hun oudste. Heeft u inhoudelijke vragen over het gebruik van de HugMee dan kunt u telefonisch 010-2583216 of per email lactatiekundige@ysl.nl contact met ons opnemen. [/av_testimonial_single] [av_testimonial_single src='' name='Odette Polak' subtitle='Verloskunde-arts Ziekenhuis Amstelland' link='http://' linktext='' av_uid='av-1jfvye' sc_version='1.0'] zgt3

HugMee in Ziekenhuis Amstelland te Amstelveen:
“Nadat ik via een ex-collega op internet voor het eerst kennis maakte met het concept van de HugMee, heb ik de deze met veel enthousiasme op mijn eigen afdeling geïntroduceerd. De HugMee leek mij een prachtige aanvulling op de reeds door ons geboden verloskundige zorg bij een keizersnede in Ziekenhuis Amstelland, dat destijds als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland de gentle sectio ging uitvoeren. Nadat de implementatie rond was werd de HugMee op 7 juni 2016 voor het eerst in gebruik genomen. Dit was bij de geplande sectio van een tweeling. Het was fantastisch om te zien hoe moeder ervan genoot om direct na de geboorte één van haar kleintjes veilig en warm op haar borst te hebben. Op de verkoever kon vervolgens de andere baby bij mama op de borst. Mijn collega en ik waren zo enthousiast dat we daarna zelfs beide baby’s samen in de HugMee hebben gestopt, tot groot genoegen van de kersverse moeder en haar baby’s. Ze heeft toen ze eenmaal op de afdeling was nog de hele avond beide kleintjes in de HugMee bij zich gedragen. Kortom een groot succes! Inmiddels wordt de HugMee bij alle geplande keizersneden gebruikt en het plan is dit in de toekomst ook in een spoedsituatie te gaan doen.”

amphia-ziekenhuis

“Sinds enkele maanden gebruiken we bij de primaire sectio’s in ons ziekenhuis de HugMee buideldoek. De ervaringen zijn heel positief. Vooral het huid-op-huid contact direct na de geboorte vinden de patiënten die de doek gebruikt hebben heel erg fijn. Voor de verpleegkundigen was het in het begin wel even wennen om de doek op de juiste wijze aan te geven, maar na instructies en oefening gaat dit nu goed. De pasgeborene blijft door de doek beter en veiliger bij moeder op de borst liggen. We gebruiken de HugMee dus met veel tevredenheid!”

rode kruis

“Wij zijn erg blij met de HugMee. Hij wordt bijna bij elke Sectio gebruikt. De moeder kan haar pas geboren kindje nu de gehele tijd op de operatiekamer bij zich houden. De baby blijft hierdoor ook heerlijk warm. Zelfs tijdens het verplaatsen vanaf de operatietafel naar het bed blijft de baby bij moeder. Dit is geweldig en de moeders en vaders genieten erg van deze mogelijkheid.”

antonius

“Om met de HugMee blijft de pasgeborene beter op temperatuur. Moeder en kind kunnen ongestoord bij elkaar blijven liggen. Moeder hoeft minder moeite te doen om haar kindje op de juiste plaats te houden.”

Zaans medisch

“De HugMee is een goed doordacht hulpmiddel die van onschatbare waarde is voor het veilig faciliteren van HOH contact na een sectio. Goed om te zien dat we moeder en kind daadwerkelijk lang en intensief bij elkaar kunnen houden zonder scheiden van elkaar door processen zoals verplaatsingen van OK bed naar gewoon bed. Dank Anne Marie voor deze mooie bijdrage aan moeder kind zorg!”

geboortecentrum

“In ons geboortecentrum wordt de HugMee buideldoek gebruikt bij moeders die via een keizersnede bevallen. Met de HugMee is het mogelijk dat de baby na de geboorte veilig bij de moeder kan blijven. De baby ligt lekker comfortabel, direct huid-op-huid contact na de geboorte bevordert de hechting tussen moeder en kind. Door dit huid-op-huid contact zal de baby minder stress ervaren en voelt zich lekker geborgen bij zijn moeder. Verder blijkt ook dat de temperatuur, bloedsuiker en hartslag beter stabiel blijven. Als de baby na de geboorte huid-op-huid contact met de moeder heeft, zie je ook dat de baby beter aan de borst gaat en vaak minder bijvoeding nodig heeft.”

zgt

ZGT zeer tevreden over het gebruik van buideldoek gentle sectio HugMee
“Sinds 2016 wordt in ZGT, Ziekenhuisgroep Twente locatie Almelo, de HUGMEE gebruikt. De HugMee is een prettig hulpmiddel voor moeder en kind. ZGT biedt pasgeborenen met de HugMee een veilig en warm welkom. Huid-op-huid contact bij een keizersnede werd al aangeboden in ZGT, maar met de HugMee verloopt het eerste contact tussen moeder en kind nog veiliger en comfortabeler. De obstetrie verpleegkundigen hebben geoefend om de baby in de juiste positie in de HugMee te leggen. Ze zijn erg enthousiast over het gebruik! Baby’s kunnen op de operatiekamer ononderbroken huid-op-huid bij de moeder in de HugMee liggen, mits de moeder zich goed voelt en het medisch gezien verantwoord is. De baby blijft tenminste het eerste uur in de HugMee liggen, maar ook wanneer moeder terug gaat naar de afdeling moeder en kind.”

De HugMee in de kraamperiode thuis:
“Ik ben in aanraking gekomen met het bedrijf Benjamin Care op het Draagsymposium in 2016. Ik was onder de indruk van Anne-Marie haar persoonlijke verhaal, het ontstaan van de produkten en hoe zij het heeft ontwikkeld. Ik werk als zelfstandig kraamverzorgende en zag mogelijkheden om de HugMee buideldoek toe te passen in de thuissituatie. Ik heb daarom direct een HugMee aangeschaft.. Meerdere moeders en vaders hebben de HugMee gebruikt. De waarde en voordelen van huid op huid contact is al langere tijd bekend, met name met te vroeg en pasgeboren baby’s. Met de HugMee kan ik de ouders en de baby comfortabel en veilig huid-op -huid contact aanbieden. Ze kunnen de baby aanraken en voelen door de openingen die er in zijn verwerkt. Daarnaast hebben de ouders de mogelijkheid om als de baby slaapt hun handen te gebruiken om bijvoorbeeld te eten of wat te drinken. De baby ligt namelijk veilig tegen de ouder aan en met de voetjes geborgen in een zakje. De HugMee kan op maat worden gemaakt door middel van de drukknopen. De stof is ademend en heel zacht. Belangrijk voor mij is dat het goed wasbaar is waardoor ik het mee kan nemen naar een volgend gezin. Wat ik ook belangrijk vind is dat je de doek direct los kan worden gemaakt in geval van nood. De ouders die het hebben gebruikt waren erg blij met deze mogelijkheid. Het waren met name moeders die een zware bevalling hadden gehad met complicaties, een te vroeg geboren baby kregen, niet zelfredzaam waren of niet direct hun baby konden vasthouden . De moeders lagen op bed en de baby droeg alleen een luier. Ik heb ervaren hoe ze genoten van dit bijzondere contact. Sommige ouders raakten geëmotioneerd . Ze vertelde mij dat ze dit zo gemist hadden de eerste periode. Ondanks dat huid-op-huid contact in het ziekenhuis steeds meer wordt toegepast ontbreekt het personeel soms aan tijd om hier echte aandacht aan te geven. Mijn eigen ervaring is dat de baby’s rustiger worden en beter drinken. Ook zie ik dat de groei van de baby beter doorzet. En dat ouders “verliefd” worden op hun baby zoals ze dat zelf zo mooi zeggen. Ik ben zeer tevreden over de HugMee en kan het mijn collega’s en verloskundigen van harte aanbevelen.”

Afbeeldingsresultaat voor tergooi ziekenhuis logo

“Het Tergooi Ziekenhuis heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de HugMee OK jas.
Anja Koopmanschap senior verpleegkundige van de afdeling verloskunde heeft de ontwikkeling geïnitieerd en begeleid. In 2016 werd na een pilot op de afdeling Gynaecologie & Verloskunde van het Tergooi Ziekenhuis de eerste HugMee OK jas officieel in gebruik genomen. De HugMee is een speciaal ontwikkeld hulpmiddel met als doel om tijdens de geplande keizersnede het eerste contact tussen moeder en kind, huid op huid zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Tergooi is het eerste ziekenhuis dat de HugMee gebruikt bij geplande, natuurlijke keizersnedes.
De aanstaande moeder krijgt vlak voor de keizersnede een operatiejasje met buidel aan. De baby wordt direct na de geboorte in zijligging in de HugMee gelegd. Zo ontstaat direct op een veilige manier huid op huid contact tussen moeder en kind. De buidel heeft uitsparingen om aanrakingen door vader en moeder mogelijk te maken. Moeder en baby blijven na de geboorte bij elkaar en worden niet gescheiden. De HugMee OKjas wordt door ouders als zeer positief ervaren.
Mochten er vragen zijn omtrent het gebruik en toepassing van de HugMee OKjas dan kunt u contact opnemen met het Tergooi ziekenhuis.”

Meer weten? Neem contact op.

Deze pagina is ook beschikbaar in het: Engels Duits