Scholing

Op aanvraag geef ik presentaties en scholing aan professionals en andere belanghebbenden. Mijn persoonlijke ervaring als moeder van een veel te vroeg geboren kind en mijn jarenlange ervaring als verpleegkundige op de kinderafdeling en de Neonatale Intensive Care vormen daarbij mijn leidraad. Deelnemers krijgen altijd de gelegenheid om eigen ervaringen te delen en voorbeelden aan te dragen.

Kleine details maken het verschil

Wat betekent het voor ouders om een te vroeg geboren kind te krijgen en wat zijn de behoeftes van het kind en de ouders? Meestal staan we hier als professionals niet dagelijks bij stil. Onwetend zijn we soms van het feit welk effect onze houding en woorden hebben op de gemoedstoestand van ouders. Ogenschijnlijk kleine details maken een groot verschil in de beleving van ouders. Met herkenbare voorbeelden uit de dagelijkse praktijk maak ik dit concreet tijdens de scholing.

Zelf zorgen

Zelf zorgen voor je zieke of te vroeg geboren kind. Dat is wat ouders willen en wat een kind nodig heeft. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ouderlijke zorg de stress van de baby significant vermindert en het comfort verhoogd. De relatie tussen de ouders en het kind moet dan ook te allen tijde door professionals worden bevorderd en ondersteund.

Krachtig ouderschap

Een ernstige vroeggeboorte, een zieke baby of langdurige opname op de Intensive Care hebben een enorm impact op de ouders. Dikwijls is er sprake van totale ontreddering, slapeloze nachten, verdriet, onzekerheid en angst dat vaak onzichtbaar is voor de buitenwereld. Dit maakt de ouders kwetsbaar. Tijdens de scholing vertel ik op welke wijze je met woord en daad de ouders en het kind kunt ondersteunen, ouders het vertrouwen kunt geven in hun eigen kunnen en ouders het gevoel kunt bieden dat ze de regie van de zorg voor hun kind weer in handen hebben.

Cursus: ‘Voorbereid Ouderschap op de Neonatologie’

Samen met Ingrid Hankes Drielsma biedt ik de cursus over het voorbereiden van ouders op neonatologie. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten? Download hier dan de flyer.

Referenties

nij-smellighscholinge

“Hoe kun je ouders en verwanten meer stimuleren en begeleiden in het verlenen van zorg aan het kind?” Dit is een thema waar de afdeling Kindergeneeskunde van ziekenhuis Nij Smellinghe, dit jaar multidisciplinair mee aan de slag is gegaan. Vanuit haar rol als moeder maar ook als professional (NICU verpleegkundige) heeft Anne Marie op een teamavond verteld over de opname van haar veel te vroeg geboren baby. Anne Marie deed dit op een authentieke manier, haar verhaal sloot goed aan op het thema. Zij vertelde als moeder haar verhaal en wist dit als NICU verpleegkundige goed te vertalen naar de praktijk. Anne Marie had deze avond een belangrijke bijdrage in de verscheidene groepjes die in gesprek gingen over het thema, voor velen waren er een aantal “eye openers”. De feedback vanuit het team was positief, men heeft het als een waardevolle avond ervaren!”

“Anne-Marie Louwerse hield op 17 maart 2016 voor ons als groep onderzoekers van Child Health een verhaal over haar ervaringen met Benjamin. Als onderzoekers binnen de kindergeneeskunde richten we ons graag op vragen die er voor de patiënten echt toe doen. Anne Marie liet ons meekijken en meeleven in alle spannende perioden rond de vroeggeboorte van haar zoon. Je merkt haar passie en betrokkenheid bij het welzijn van haar kinderen en het enthousiasmeerde de groep enorm om zich in te zetten de zorg echt beter te maken. Een mooi evenwichtig verhaal met een persoonlijke en emotionele ondertoon. Het was een prima mind-setter aan het begin van de dag. Echt een aanrader!”
“In november 2022 hebben heeft de afdeling Geboortezorg Rijnstate Arnhem, deelgenomen aan de cursus Voorbereid Ouderschap in de Geboortezorg. En wat kijken we hier met elkaar goed op terug. Een scholing die van meerwaarde is voor alle specialismen die betrokken zijn bij de ouder- en kindzorg. Anne-Marie wist de kennis en vaardigheden prima over te brengen in al haar enthousiasme. De dag is als heel plezierig en zinvol ervaren. Iedereen voelde zich veilig om dingen te kunnen zeggen of vragen. Het was een teambuildings dag die ook heeft bijgedragen aan nog meer samenwerking. We hebben veel geleerd en gaan nu over tot implementatie op de werkvloer!”
“Sinds september 2018 verzorgt Anne Marie Louwers voor de minor Kind in zorg van de bachelor verpleegkunde gastlessen met als onderwerp neonatologie. Zij heeft de lessen aan acht groepen totaal 120 ) studenten gegeven. In deze les combineert zij op kundige wijze haar kennis als neonatologie verpleegkundige en haar ervaringsdeskundige kennis als moeder van een te vroeg geborenen kind. Dit resulteert in een door de studenten zeer gewaardeerde les.”
“Anne Marie is een enthousiaste docent. Heeft kennis van vooral de hechting en de ontwikkelingsgerichte zorg. Kan vanuit wetenschappelijke literatuur de verbinding maken met wat er op de afdeling speelt/ kan spelen t.a.v. perinatale zorg. Wil graag meedenken in het ontwikkelen en verbeteren van lessen en doet hier goede suggesties voor.”
“Anne Marie heeft een mooie presentatie verzorgd voor de afdeling obstetrie en neonatologie van ziekenhuis Rijnstate. Met haar persoonlijke verhaal heeft zij de zaal kunnen boeien, en haar kennis met passie overgedragen. Er was voldoende ruimte voor interactie, en er werd gebruik gemaakt van mooi beeldmateriaal. Het was leuke en leerzame avond voor onze medewerkers. Aanrader!”
“Gisteravond heeft de eerste groep verpleegkundigen, kraamverzorgenden, verloskundigen en dokters (helaas was er deze sessie geen aanwezig) de OGZ scholing gevolgd. Anne-Marie Enneking-Louwerse, een bevlogen spreker, nam ons mee naar alle ins en outs wat betreft Kangoeroe zorg.
Van groot belang is de multidisciplinaire aanpak om huid op huid zorg verder te kunnen ontwikkelen
Ook de gastvrouwen en de cleancare medewerkers hebben een aantal weken geleden, een op maat gemaakte, scholing gevolgd en weten nu hoe ook zij kunnen bijdragen aan ontwikkelingsgerichte zorg!”
“De Kangoeroezorg scholing heeft geresulteerd in iets geweldigs! Er is onder verpleegkundigen op onze afdeling een heuse strijd aan de gang: Wie kan ouders het langst laten buidelen. In al mijn dagdiensten heb ik tot nu toe geen enkel kind overdag in zijn bed of couveuse gehad, Ze liggen nu allemaal te buidelen.Het zit ‘m echt in hoe je ouders voorlicht en inlicht.”

Meer weten? Neem contact op.

Deze pagina is ook beschikbaar in het: Engels Duits