Studie bevestigt (opnieuw) de voordelen van huid-op-huidcontact

De zorg voor pasgeborenen evolueert voortdurend, en bij Benjamin Care zetten we ons in om samen met jou op de voorgrond van deze vooruitgang te staan.

Via de nieuwe nieuwsbrief brengen we je inzichten uit recent wetenschappelijk onderzoek, introduceren we een gloednieuw product ontworpen om huid-op-huidcontact te optimaliseren en delen we inspirerende verhalen van samenwerkingen.

Of je nu een professional in de gezondheidszorg bent, een ouder, of iemand die gepassioneerd is over de zorg voor baby’s en ouders, er is iets waardevols voor iedereen in deze editie. Lees onze nieuwsbrief en ontdek de nieuwste ontwikkelingen en initiatieven van Benjamin Care!

WHO onderzoek naar Kangoeroezorg

Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont opnieuw de positieve effecten van huid-op-huidcontact aan; het is levensreddend en voorkomt complicaties. De eerdere richtlijn dat de baby eerst stabiel moet zijn voor dat de baby huid-op-huid kan worden gelegd wordt met dit onderzoek weerlegd.

De nieuwste richtlijnen

De resultaten van een recent gepubliceerde studie van de World Health Organization Immediate Kangaroo Mother Care Study Group (2021) tonen aan dat direct en ononderbroken huid-op-huidcontact de overlevingskansen bij preterme en dysmature baby’s dramatisch verbeterd. De meest recente aanbevelingen van de WHO (2023) luiden als volgt:Kangoeroezorg wordt aanbevolen als routinezorg voor alle preterme of LBW-baby’s. Kangoeroezorg kan in het ziekenhuis of thuis worden gestart en moet gedurende 8-24 uur per dag worden gegeven (zoveel mogelijk uren). Kangoeroezorg moet zo snel mogelijk na de geboorte worden gestart”.

Nieuw product: Big Kangaroo Pillow

Nieuw van Benjamin Care: de Big Kangaroo Pillow! Deze is ontwikkeld in samenwerking met een NIDCAP-specialist om huid-op-huidcontact nog beter te faciliteren. De Kangaroo Pillow is een stevig kussen dat zowel de ouder als de baby ondersteunt tijdens het buidelen. Dankzij de vorm en het materiaal biedt het extra ondersteuning aan bepaalde delen van je lichaam, waardoor je een natuurlijke houding kunt aannemen. 

Het kussen wordt langs het lichaam van de ouder gepositioneerd, waardoor je volledig kunt ontspannen. Het is eveneens ideaal voor het geven van borstvoeding.

Het biedt zowel de baby als de moeder comfortabele ondersteuning, en de uiteinden zorgen ervoor dat de baby in de juiste positie blijft liggen.

De hoes van het kussen is wasbaar op 90 graden en het binnengedeelte is eenvoudig te reinigen. Wil je het kussen testen, neem dan contact op via e-mail.

Op de foto zie je mamma Eylem genieten met haar dochters ondersteund door het kussen op de afdeling Neonatologie van het Medisch Spectrum Twente.

Scholing Family Centered Care (FFC) meld je aan!

Vorig jaar hebben we met veel plezier scholingen gegeven en waren de reacties van deelnemers erg positief. Daaom bieden we vanaf dit jaar de scholing ‘Family Centered Care’ aan met hoogst haalbare interventie Family-Integrated-Care’ (FIC-I). Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor verpleegkundigen om ouders te ondersteunen in het bieden van veiligheid en geborgenheid aan hun baby binnen de afdelingen Neonatologie en Verloskunde.

Om Kangoeroezorg en Ontwikkelingsgerichte zorg te kunnen toepassen zijn essentiële vaardigheden nodig. In deze cursus is er voldoende ruimte om deze interventies te kunnen toepassen. 

Duur: 2 dagen
Locatie: in-company (op jouw locatie)
Deelnemers: 15 tot 20

Trainers: Ingrid Hankes Drielsma & Anne-Marie Enneking-Louwese. Mocht je interesse hebben, dan kun je je aanmelden via info@voorbereidouderschap.nl voor meer informatie of bekijk de flyer.

Uitgelicht: de ComfyBelly

Regelmatig krijgen we vragen over het gebruik van de Benjamin Care producten Op onze website kun je de instructiekaarten van de Benjamin Care producten downloaden. Mocht je de volledige handleiding willen ontvangen of een product willen testen stuur ons dan een e-mail.

In deze nieuwsbrief willen we graag de Comfy Belly nader toelichten. De ComfyBelly is ontwikkeld met verpleegkundigen en een kinderfysiotherapeut. Het is bedoeld om de buikligging van zieke en pre-term geboren baby’s te ondersteunen in het ziekenhuis. De Belly draagt bij aan een natuurlijke afronding van de schouders en bevordert de mogelijkheid tot hand-mond coördinatie en middellijn-oriëntatie.

Dit zijn belangrijke componenten ter ondersteuning van de ontwikkeling van baby’s. Bij gebruik van de Belly worden de benen van het kind met het bekken naar voren gekanteld. Dit bevordert  de flexie van de ledematen zonder overmatige druk op knieën en ellebogen.

Gebruik
Kies de juiste maat en positioneer de ComfyBelly onder hoofd en romp. Dit mag niet lager zijn dan de navelhoogte en niet breder dan de romp. Zorg dat de schouders licht gebogen zijn en worden ondersteund en de benen opgetrokken. Voorkom dat de baby er af rolt en zorg dat de baby gesteund wordt door de randen van het ComfyNest of de Boundy.

Specificaties

  • verkrijgbaar in 4 maten: S> 500 g-1500 g – M> 1500 g-2500 g – L> 2500 g-4000 g – XL> 4000 g-5500 g
  • de stoffen hoes is gemaakt van technisch textiel
  • het binnen gedeelte is afneembaar volgens ziekenhuisprotocol
  • wasbaar 60-95 ° en geschikt voor drogen in de droogtrommel
  • bruikbaar in combinatie met het met ComfyNest of Boundy

Mocht je de ComfyBelly willen testen neem dan contact op via e-mail.

Samen sterk voor Kangoeroezorg

Stichting Strong Babies zet zich in voor het terugdringen van vroeggeboorte en voor een betere kwaliteit van leven van te vroeg geboren kinderen. Benjamin Care en Strong Babies delen dezelfde missie en zijn een samenwerking aangegaan. Samen maken wij ons sterk om Kangoeroezorg te promoten en te faciliteren.

Vele wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat kinderen die intensief worden gebuideld, zich op alle vlakken beter ontwikkelen. Zelfs 20 jaar later zijn de positieve effecten van het huid-op-huidcontact in het prille begin nog aantoonbaar. Door te investeren in een goede start draagt Strong Babies bij aan een zo gezond mogelijke toekomst voor de allerkleinsten.

Strong Barbies geeft voorlichting en financiert scholing en de buidelstoelen om Kangoeroezorg te ondersteunen. Benjamin Care verzorgt de scholing en levert de buidelstoelen.

Met dank aan de donoren maakten we inmiddels 2 ziekenhuizen blij met 2 buidelstoelen: het Rijnstate en Noordwest Ziekenhuis Alkmaar. De buidelstoelen worden in beiden ziekenhuizen inmiddels intensief gebruikt.

De stoel is ergonomisch en in hoogte verstelbaar en dat biedt de mogelijkheid om zoveel mogelijk zorg en handelingen te laten plaats vinden wanneer de baby huid-op-huid bij de ouders ligt. Zo voorkomen/minimaliseren we stress bij de baby en de ouders.

Op 7 november organiseert Strong Babies een bijeenkomst; “een kijkje in de keuken van Strong Babies’ Het programma is gevuld met inspirerende ervaringen, praktijkvoorbeelden en updates over nieuwe behandelingen. Op deze dag zal Rijnstate in samenwerking met Benjamin Care een presentatie geven over de impact van de kangoeroestoelen op hun afdeling.

We hopen in de toekomst nog veel meer ziekenhuizen te kunnen helpen en het belang van Kangoeroezorg op de kaart te zetten. Meer weten over deze mooie organisatie met een missie? Ga naar de website van Strongbabies.

Leuke wist-je-datjes

📷 Ons Benjamin Care ComfyNest zien we terug in het logo van het Instagram account Neokanjersvanc1 High Care Neonatologie Meander ziekenhuis. Illustratie gemaakt door @linesbypris

🤰 De Kangaroo Top, getest door onze klanten, biedt een aangename stof die prematuurtjes rustig houdt en ouders een veiliger gevoel geeft bij het vasthouden van hun kindje. Het helpt bij de transfer van de couveuse naar de kangoeroestoel en is onderhoudsvriendelijk in wassen en drogen. Beschikbaar in vier maten, het garandeert altijd een goede pasvorm.

Wist je dat we ook inmiddels disposables in ons assortiment hebben zoals de babyvriendelijke
micro-huidtemperatuursensoren. Voor meer informatie: https://www.benjamincare.nl/micro-huidtemperatuursensoren/

📱 Wist je dat wij ook op Instagram, Facebook en LinkedIn te volgen zijn? Klik op de volg iconen hieronder om niets te missen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie