Buidelstoel

De Buidelstoel

De speciale Kangoeroe-/Buidelstoel is ontwikkeld in Scandinavië op een neonatologie afdeling waar de ouders 24/7 huid-op-huid, het zogenoemde buidelen of kangoeroeën met hun kind verblijven. Men gaat ervan uit dat de ouders het beste in staat zijn om voor hun te vroeggeboren of zieke baby te zorgen. Kangoeroe Care is een onmisbaar element in die zorg voor te vroeg geboren en zieke baby’s. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat zowel op korte- en lange termijn Kangaroo Care positieve effecten heeft op de psychomotorische en emotionele ontwikkeling van de baby. Huid-op-huidcontact is de basis van een gezonde hechting, reduceert stress en bevordert een gezonde hersenontwikkeling. Kangoeroezorg is een medicijn voor ouders en kind.

De voordelen

De comfortabele Buidelstoel maakt het mogelijk dat ouders langer met hun kind samen kunnen zijn. De stoel is elektrisch verstelbaar en kan in allerlei posities worden geplaatst. Dit vergroot de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van ouders. Dit wordt door hen als zeer positief ervaren. Het medisch personeel kan de noodzakelijke handelingen, zoals bijvoorbeeld  bloedafname, lichamelijk onderzoek, een echo  uitvoeren op een ideale werkhoogte terwijl het kind veilig bij de ouders ligt. Dit heeft als voordeel dat stressfactoren voor het kind én de ouders worden  geminimaliseerd.

Producteigenschappen

  • Comfortabel
  • Gebruiksvriendelijk
  • Geoptimaliseerd voor in de werkomgeving
  • Gemakkelijk schoon te maken

Recent onderzoek over de buidelstoel

Recente wetenschappelijke onderzoeken naar buidelen en buidelstoelen

Huid-op-huidcontact tussen ouders en premature baby’s wordt aanbevolen omdat dit bewezen is waardevol is voor de ontwikkeling en genezing van baby’s. Het kan echter moeilijk zijn om deze richtlijn na te leven en toch een goede werkomgeving voor het personeel te garanderen. In deze gerandomiseerde gecontroleerde studie werd een nieuwe stoel ( de Vela buidelstoel) vergeleken, ontwikkeld in samenwerking met ouders en personeel met een ziekenhuisbed voor gebruik in de neonatale zorg en kraamzorg op basis van de beoordeling van de ouders van eigen comfort/ongemak, zelfredzaamheid en gevoel van veiligheid, en de functionaliteit van de stoel/bed op twee verschillende dagen (Q1 en Q2) van de ziekenhuisopname. De fysieke werkomgeving werd geëvalueerd via een vragenlijst aan het personeel.

Zevenennegentig ouders en 53 gezondheidswerkers namen deel. Ouders hadden beduidend minder ongemak in de stoel in Q1 vergeleken met het ziekenhuisbed. Het personeel moest aanzienlijk minder vaak hun rug draaien en/of buigen tijdens het werken met de buidelstoel dan zorg verlenen aan moeder in het ziekenhuis bed.

Downloads

Hieronder staan twee wetenschappelijke onderzoeken welke u kunt lezen. Hierin wordt het nut van de buidelstoel verder toegelicht en benadrukt.

  1. Onderzoek 1
  2. Onderzoek 2

Implicatie voor de zorg

Vanwege de slechte werkomgeving is er een participatief ontwerpproject ontstaan:

Een nieuwe stoel die de mogelijkheid vergroot dat baby’s huid-op-huidcontact hebben hun ouders. De stoel zorgde voor een betere werkomgeving voor het personeel terwijl ze zich konden concentreren op het verbeteren van het comfort en de zelfredzaamheid van de ouders, vergeleken met een ziekenhuisbed.

Infuus prikken met buidelstoel

De Buidelstoel in werking

Benjamin Buidelstoel in werking 1
Benjamin Buidelstoel in werking 2
Benjamin Buidelstoel in werking 3
Benjamin Buidelstoel in werking 4
Benjamin Buidelstoel in werking 5
Benjamin Buidelstoel in werking 6

Meer weten? Neem contact op.

Deze pagina is ook beschikbaar in het: Engels Duits