Buidelen met te vroeg geboren baby in OZG

Het vest is speciaal gemaakt om veilig en comfortabel te buidelen (kangoeroeën) met een te vroeg geboren baby. De OZG is het eerste ziekenhuis in de regio die dit vest gebruikt.
Benjamin Kangaroevest
Het zogenaamde Benjamin Kangoeroevest is ontworpen door de Nederlandse NICU-verpleegkundige Anne-Marie Hofstede. Het vest bevat speciale bevestigingsstrips voor een sonde, spuiten, snoeren en slangen. Het is ook mogelijk om met twee baby’s tegelijk te buidelen met een speciale tweelingbuidel.
Waarom buidelen?
Het buidelen is ontstaan in Colombia, bij een gebrek aan couveuses. Op couveuse-afdelingen in westerse landen wordt deze methode steeds meer toegepast.

Het blijkt dat de meest optimale plek voor een te vroeggeboren baby dicht bij de moeder of vader, huid op huid, is. Het contact bevordert de hechtingsband tussen ouder en kind, en het heeft een positief effect op de ademhaling, hartslag, het gewicht, slaappatroon en dehersenontwikkeling. Verder stimuleert het de borstvoeding en verkort het de opnameduur van moeder en kind.
Ontwikkelingsgerichte zorg
De kinderafdeling van de OZG is erg actief en innovatief als het gaat om het verzorgen van baby’s. Het in gebruik nemen van het (kangoeroe)buidelvest past in de visie van de ontwikkelingsgerichte zorg. Dit houdt in dat rekening wordt gehouden met de ontwikkelingsfase van baby’s en de bijbehorende behoeften. Geborgenheid en het gevoel van veiligheid die een baby vanuit de baarmoeder ervaart, is hierbij essentieel.

Ouders spelen een grote rol in de zorg en worden er actief bij betrokken.

Omdat bekend is dat buidelen een grote uitwerking heeft op de gezondheid van de baby, stimuleert de OZG het buidelen.

“We zien het liefste dat ouders de tijd nemen om lang te buidelen,” vertelt kinderverpleegkundige Elles Dijkman. “Vanuit dit oogpunt is het vest een uitkomst en staat niets het lang en comfortabel buidelen in de weg.

Ook als een baby in de couveuse ligt, bieden we extra comfort, een gevoel van geborgenheid en veiligheid door de baby te laten slapen in een speciaal ontworpen ‘nestje’.”
Buidelen op de kraamafdeling
Ook de kraamafdeling van de OZG heeft het buidelvest in gebruik genomen.

Kinderarts Reininga: “Reden hiervoor is dat op de kraamafdeling in toenemende mate te vroeg geboren baby’s en/of zieke baby’s worden verzorgd.

Als de situatie het toelaat, liggen deze baby’s op de kraamsuites bij hun moeder en/of bij het hele gezin. Wij zijn ervan overtuigd dat zowel een te vroeg geboren baby als een voldragen baby, zeer gebaat zijn bij het buidelen!”

Bron: http://www.veendammer.nl/nieuws/31986/buidelen-met-te-vroeg-geboren-baby-in-ozg/

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie