Nestjes voor baby´s in Ikazia Ziekenhuis

Baby’s die zijn opgenomen op de couveuseafdeling in het Moeder en Kind Centrum van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam liggen sinds deze maand in een speciaal nestje. Hierin voelen te vroeg geboren baby’s zich volgens het ziekenhuis prettiger. Dat stimuleert de ontwikkeling. Daarnaast dragen de nestjes bij aan het krijgen van een mooi rond hoofdje. Het Ikazia Ziekenhuis is één van de eersten die deze nestjes gebruikt.

Te vroeg geboren baby’s zijn eigenlijk nog niet helemaal klaar voor een leven buiten de baarmoeder. De comfortabele baby nestjes zijn er speciaal voor hen. Vier bandjes, een rol met speciale zachte korreltjes en een fijne textiel zorgen ervoor dat de baby’s in elke houding ondersteund worden en, net als in de baarmoeder, een begrenzing om zich heen voelen. Een bijbehorend geurdoekje zorgt ervoor dat de baby de geur van zijn moeder altijd kan ruiken. En een speciaal kussentje kan ingezet worden om het hoofdje goed te leggen. Voor een ronde schedel is het belangrijk dat het kindje ter afwisseling soms op de rug ligt met het hoofd recht naar boven; een positie waarin een veel te vroeg geboren baby nog niet zelf kan blijven liggen

Best mogelijke omgeving

Het Ikazia ziekenhuis testte verschillende modellen van het nestje. Nu is Ikazia één van de allereerste ziekenhuizen die de nestjes gebruikt.  Evelien de Jong, eerstverantwoordelijke verpleegkundige van het Moeder en Kind Centrum: “Wij willen graag voorop lopen als het gaat om ontwikkelingsgerichte en gezinsgerichte zorg. Door de couveusebaby´s bij ons voortaan in dit nestje te verplegen, denken we de best mogelijke omgeving voor ze te creëren in de couveuse.”

Nestjes ontwikkeld door een moeder

Het nestje, Benjamin Comfynest, werd ontwikkeld door Anne-Marie Louwerse, zelf neonatologie verpleegkundige en moeder van een extreem vroeggeboren jongetje, Benjamin. Zij betrok diverse experts uit vele Nederlandse ziekenhuizen bij haar project om het perfecte nest te ontwerpen. Een Nederlands bedrijf heeft de nestjes in productie genomen.

Bekijk hier het bericht: http://zorgenziekenhuiskrant.nl/tag/nestjes/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie