Kangaroo Care met moeder

Innovatie is van levensbelang

Het buidelvest is een heel bruikbaar product voor het huid-op-huid contact tussen moeder en kind. Bij vroeggeboortes ligt het kindje vaak maanden in een couveuse. De hechting tussen ouder en kind komt dan onder druk te staan. Het buidelvest heeft inmiddels zijn nut al bewezen.  (Foto: Ad Adriaans)

Bestaansrecht ASML en MMC

Ad Adriaans

“Zonder innovatie hebben wij geen bestaansrecht.” Duidelijker kan manager communicatie Monique Mols niet uitdrukken dat innovatie de levensader is van ASML. Het bedrijf maakt machines waarmee klanten als Samsung, Intel en TSMC chips maken. Deze bedrijven investeren miljarden om een chipfabriek in te richten. De machines produceren dag en nacht.

VELDHOVEN – De nieuwste machine van ASML werkt met extreem ultraviolet (EUV) licht. Maar ook de oudere machines worden nog steeds verbeterd. “Vorig jaar hebben we 1,2 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. 75% van dat bedrag is besteed in Nederland. ASML neemt maandelijks 150 tot 200 mensen aan. Dat zijn vooral ingenieurs van TU’s, maar ook HBO’ers en MBO’ers zijn welkom. Voor Veldhoven hebben we vrijwel constant 300 vacatures openstaan”, weet Mols.

Rekenkracht

De markt verwacht dat chips steeds beter worden. “Onze nieuwe machines moeten chips sneller, kleiner en energiezuiniger maken. De nieuwste iPhone moet chips bevatten waarmee het toestel meer kan dan het vorige model, anders wordt het niet verkocht”, legt Mols uit. Door het internet of things, zelfrijdende auto’s en medische robots moeten chips steeds meer rekenkracht bevatten. Mols: “Voor de zelfrijdende auto zijn speciale chips nodig die data van sensoren razendsnel kunnen omzetten in actie. Medische robots zijn alleen mogelijk door chips die heel snel en heel betrouwbaar zijn, dus ook die moeten een enorme rekenkracht hebben. Daarom moeten we blijven innoveren.”

Broedplaats

Innovatie is ook een van de speerpunten van het MMC. Sinds een jaar biedt het ziekenhuis ruimte aan start-ups in de MMC Incubator. “Dat zijn ondernemende mensen die innovatieve ideeën hebben en deze verder willen ontwikkelen en toetsen in een ‘living lab’ als MMC. Wij helpen hen daarbij waardoor de zorg binnen het ziekenhuis verder verbetert”, zegt Dries Steinmeijer, directeur business development.
Binnen het MMC zijn meer dan 80 arts-onderzoekers werkzaam. “Dit moet een broedplaats worden voor innovatie in de zorg.”

Direct voordeel

Hoofd neonatoloog en Chief Medical Information Officer, Thilo Mohns: “Wij proberen de innovaties hier en wereldwijd zodanig in te zetten dat onze patiënten hier direct van profiteren. Een voorbeeld daarvan is het buidelvest. Wij hebben het buidelvest als een van de eerste ziekenhuizen ingezet. Bewezen is inmiddels dat het direct voordeel oplevert voor moeder en kind.”

Afbeelding
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie